Luin aamulla iltasanomia, ja eksyin taas terveyssivustolle. Tiedän hyvin paljon terveellisestä ruokavaliosta, mutta en vain osaa noudattaa sitä, ja se ärsyttää. Haluaisin pitää kroppani kunnossa ja laihtua, mutta itsekuri ei riitä siihen, että jättäisin karkit ja leivokset kauppaan. Tällainen idea kuitenkin hyppäsi esiin Ilta-Sanomien terveysjutusta Ahdistaako kalorien laskeminen? (11.2.2011, Ilta-Sanomat nettilehti) :

"Muista, että sinä kontrolloit ruokavaliotasi

Keho rakentuu sadoista biokemiallisista osista, jotka kaikki näyttelevät omaa osaansa anatomisessa kokonaisuudessa. Koska sinä olet oman kehosi kapellimestari, voit päättää miten nämä osat toimivat. Valitsemalla terveellisiä ruokia, kehosi toimii aivan eri tavalla ja tunnet olosi myös huomattavasti paremmaksi puhumattakaan niiden vaikutuksista painoosi ja ulkonäköösi."
 

Tämä ajatus tuntui taas kertaalleen motivoivalta. Jättäydyn usein sen varaan, että en voi mitään makeanhimolleni. Itse asiassa olen, kuten teksti sanoo, oman kehoni kapelimestari. Tarvitsen paljon motivaatiota, että jaksan säilyttää ruokavalioni järkevänä. Nyt yritän taas järkevöittää syömistäni, tosin tänään veli tulee talviloman aloituksen kunniaksi kylään viikonlopuksi, ja ruokavalio on sen mukainen. Tosin syön varmaan vähemmän kuin normaalisti.

Käyn läpi vielä muut tietämäni sanomalehtien terveysosastot, ja tutkin, onko siellä jotain mielenkiintoista, joka motivoisi minua jatkamaan/aloittamaan ruokavalion tarkailemisen.

Tämä on minulla ainakin todella todellista: syön television ja lukemisen rinnalla. En oikeasti nauti syömisestäni, syön karkkia kuin leipää. Ja se ärsyttää. Mutta se on jo niin rutinoitunut tapa, että siitä pitäisi päästä eroon. En oikeasti nauti yhdestäkään suupalasta jonka syön, vaan ne ovat vain kaikkien ohjelmien sivunautintoa. Minun pitäisi opetella nauttimaan ruuasta aivan toisella tavalla. Asiaa käsiteltiin Iltasanomien jutussa Paino kuriin - annoskoko pienemmäksi (26.11.2010):


"Älä syö TV:n tai tietokoneen ääressä

Tämän neuvon voisi viedä pidemmällekin, eli älä syö missään muualla kuin pöydän ääressä. Tällöin pystyt todella ajattelemaan, mitä syöt.Jos syöt samalla kun katsot TV:tä, surffaat netissä tai vaikka vain luet, vie se keskittymisen pois ruoasta ja ylisyöminen on väistämätöntä.Napostelu samalla kun tekee jotain muuta on houkuttelevaa, mutta todellisuudessa se vähentää ruoasta nauttimista. On siis paljon parempi varata ruoasta nauttimiselle aikaa ja jatkaa sitten päivää."

Yritän tässä blogissa myös seurata terveyttäni ja laihdutusta yleensä - tänään tulee käveltyä noin neljä kilometriä, koska menen hakemaan veljeä matkakeskukselta. Odotan innolla viikonloppua veljeni kanssa, koska meillä synkkaa hyvin ja olemme huumorintajultamme todella samanlaisia. Joskus olemme huomanneet, että olemme irvailleet jostain asiasta tuntikausia huomaamatta ajan kulumista. Pitää vielä siivota ennen veljen tuloa, tosin nyt olen jämähtänyt katsomaan Frendejä...